Продължете към съдържанието
Начало » грижа за козината на кучето

грижа за козината на кучето

ТИПОВЕ КОЗИНА ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ПОРОДИ КУЧЕТА

КЪПАНЕ, СРЕСВАНЕ И ПОДСТРИГВАНЕ НА КУЧЕТО

Грижата за козината и кожата на кучето е необходима не само за добрия външен вид на домашния любимец, но и от хигиенна гледна точка, както и за предпазването му от паразити. Макар тези грижи да изискват известни усилия и време, това е начин да се сближите с четириногия си приятел.

Първата баня на кученцето може да се направи, когато то направи три месеца. Дотогава то не бива да се мокри. Кученцата от породи с еластичен косъм могат леко да се подстригват около главата и опашката от около четири месечна възраст, а между пет и шест месечна  възраст започват редовните грижи по поддържането на козината на домашните любимци.

Козината на кучето има два основни типа косми: по-твърди първични (защитни) косми на външната козина и меки, по-къси косми на подкозината. Корените на космите са разположени в кожата, а в тяхната основа има мастни жлези. Мазнината, която отделят тези жлези придава блясък на козината на кучето, прави я водоустойчива и спомага за регулиране на телесната му температура, посредством изолиране от атмосферните условия.

Има пет основни типа козина: гладка, двойна, копринена, къдрава (несменяема) и еластична. След като израснат до своята оптимална дължина, космите спират растежа си и окапват под натиска на новопоявяващите се косми.  По този начин козината на кучето се поддържа в естествен баланс.

Повечето породи кучета сменят козината си два пъти в годината – обикновено през пролетта и през есента. Основните фактори които влияят на този процес са въздействието на температурата на околната среда и продължителността на дневната светлина. Те влияят на жлезите, които произвеждат хормони. Под въздействието на различни фактори като отопление и вътрешно осветление, хранене или хормонален дисбаланс, кучето може да сменя козинатата си почти без прекъсване.

Грижи за кучетата с гладка козина

Кучетата от породи като лабрадор, боксер, джак ръсел териер, дакел имат гладка козина. Това е козината която изисква най-малко грижи за нейното поддържане. Тези кучета не е необходимо да бъдат къпани твърде често. След къпане са необходими шест седмици, за да се възстанови естественото омазняване на козината. Късокосместите кучета е достатъчно е да се сресват два-три пъти в седмицата с ръкавица, а тези с по-дълга козина – с четка с твърди косми.  Най-добре е се използва четка с естествени или ситни метални зъбци.

Грижи за кучетата с двойна козина

Кучетата от породи немска овчарка, коли, нюфаундленд, шпиц имат двойна козина. Тази козина включва твърд горен слой, който отблъсква водата и мек подкосъм, който осигурява изолация на тялото на кучето. Кучетата с двойна козина  могат да бъдат късокосмести и дългокосмести. Този тип козина изисква повече грижи и редовно разресване на кучето. Разресването на кучето започва с изчеткване на подкосъма, а след това за разресва горния слой. Добре е да се използват два вида четки – една със ситни зъбци и една с по-широки зъбци (за разресване на заплетена козина). Козината на главата и раменете е добре да се разресва напред, а след това се сресва по посоката на растежа на козината. В областта на хълбоците, козината се сресва по посоката растеж на косъма. Когато кучето сменя козината си е необходимо допълнително разресване, като при породи като немска овчарка или голдън ретривер това е добре да става ежедневно. Използвайте подходящ шампоан, за да избегнете накъсване на козината при разресване.

Грижи за кучетата с копринена козина

Кучетата от породите афганска хрътка, шпаньол, йоркширски териер, сетер, пекинез имат копринена козина. Този тип козина изисква повече грижи. Сетерът, шпаньолът и афганската хрътка трябва да бъдат къпани на всеки три месеца. Йоркширският териер, малтийската болонка и шпаньолът трябва да бъдат подстригвани четири пъти в годината. Дългата козина по лапите и ушите трябва да се подстригва редовно. Особено внимание е необходимо при разресване на сетерите и шпаньолите, при чиято козина рискът от заплитане е много голям.

Грижи за кучетата с къдрава козина

Кучетата от породите пудел, бишон фризе, бедлингтон териер имат къдрава козина, наречена още несменяема. Те се нуждаят от къпане и подстригване на всеки два месеца тъй като козината им расте бързо  и къдриците се заплитат лесно. За разресването е необходима мека четка, за да направи козината пухкава. Първото подстригване на кучето може да се направи, когато то е на 14-15 седмици. Необходимо е ушите на кучетата с такава козина да се преглеждат често.

Грижи за кучетата с еластична козина

Шнауцерът и повечето териери имат еластична козина. Необходимо е да къпете кучетата от тези породи веднъж на три или четири месеца. За да се избегне сплъстяване на козината, тя трябва да бъде разресвана често. Веднъж на 6-8 седмици можете да ги подстригвате с машинка, а излишните косми около очите и ушите се подстригват с ножица със затъпен връх.

Грижи за кучетата с необичайна козина

Някои екзотични породи кучета имат необичайна козина, която изисква специално внимание. Най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар или кинолог какви грижи са необходими за съответната порода. Козината на унгарското пули е на масури, подобни на върви. Тя не бива да се разресва, ако кучето участва в изложби. Мексиканското голо куче трябва нежно да се изчетква, макар козината му да е фина и едва забележима или напълно да липсва.